Monday, July 12, 2010

Pertimbangan ibu bapa dan Kemahuan anak2

Artikel ini di ambil drpd blog Presiden ISMA, Ust Abdullah Zaik

Pada pandangan saya urusan dakwah adalah sebahagian dari urusan agama yang tidak boleh dipaksakan, kerana setiap orang bertanggungjawab penuh atas pilihannya itu. Allah berfirman maksudnya; “tiada paksaan dalam agama”, ” sesaorang itu tidak menanggung yang dilakukan oleh orang lain.

Dalam istilah lain disebut sebagai “tanggungjawab individu” atau “masuliah fardiah”. Oleh itu tidak boleh di gunakan uslub “turn over” dalam dakwah dengan berbagai uslub seperti tekanan, pujukan, desakan, marah, belai dan sebagainya atau menggunakan pengaruh kuasa atau sentimen taat ibu bapa.

Sesaorang tidak boleh pilih cara beragama atau pendapat dalam agama berdasar pengaruh luar yang bukan keyakinannya sendiri sedang dia sudah berakal dan baligh. Perhatikan firman Allah yang bermaksud; ” maka berilah wahai Mohamad akan peringatan, dan kamu tidak sekali kali menguasai pemikiran mereka”. Allah berfirman kepada kepada Nabi Musa dan Harun, “pergilah kamu berdua kepada Firaun dan katakan kepada mereka kata-kata yang lembut, mudah mudahan ia ambil peringatan”.

Sebagaimana kita tidak boleh memaksa sesaorang mengikut apa-apa pendapat begitu juga tidak boleh mengahalang ia mengikut mana-mana pendapat yang ia yakini baik dan benar untuk agamanya.

Islam adalah agama yang membenarkan perbezaan dan kepelbagaian, tindakan memaksa memaksa sesaorang mengikuti hanya satu pandangan tertentu adalah satu sikap berlebihan “ta’assuf” dan menyukar-nyukarkan keadaan.

Pernah ada cadangan untuk disatukan bacaan quran tetapi ditolak oleh sydina Uthman dan pernah dicadangkan supaya Muatta’ menjadi satu-satunya sumbar rujukan tetapi ditolak oleh Imam Malik.

Bagi saya tindakan ibu bapa yang memaksa anak-anak untuk ikut jamaahnya dan melakukan berbagai uslub “turne over” tidak sesuai sama sekali dengan sikap Islam yang luas dan bertolak ansur.

Anak yang akil baligh dan faham hukum agama boleh ikut pendirian sendiri, kerana tiada siapa yang akan menanggung akibat salah pilihannya kalau dia tersilap pilih – termasuk ibu bapanya- selain dirinya sendiri. wallahu aklam

1 comment:

Anonymous said...

kita boleh kata mak bapa paksa kita ikut jamaah

tapi kita sebagai anak kena faham sebab apa mak bapa suruh ikut jamaah dia dan kita kena sangka baik dengan mak bapa kita